Cuma, Ocak 04, 2013

Persepolis

     Merhabalar,
    
     Bugün animasyon ile tarihi başarılı şekilde harmanlanmış bir filme, Persepolis'e, değineceğim. Yapımı 2007 yılı ABD, Fransa olan, senaryosunun ise Marjane Satrapi ve Vincent Paronnoud tarafından ele alınan ve animasyon, dram, komedi, savaş ve komediyi başarılı bir şekilde birleştirilmiş bir filmdir.

     Animasyondan öte film sizi hem eğlendirip güldürürken hem de politik mesajlar veriyor. Konusu ise yakın bir tarihe, İran Devrimi'ne bakmamızı sağlıyor. İnsanların düşünceleri yüzünden tutuklanıp öldürülmeleri, insanların günlük yaşantılarının 1-2 sene içerisinde nasıl değiştiğini gösteriyor. Ve bu durumu gösterirken genellikle sıkıcı, boğucu olarak nitelendirilen tarih belgeseli olmasından ziyade, bir kız çocuğunun Marjane'nin gözünden anlatmaktadır, tüm yaşananları.

     Persepolis, çıktığı yıl Cannes Film Festivali'nden Jüri Ödülü kazanmıştır, ayrıca 2008 En İyi Animasyon Film dalında aday olmuştur, ancak kazanamamıştır. Fimin IMDb puanı ise oldukça yüksek, 10 üzerinden 8.

     Film tarihe bakış açınızı da etkileyerek eleştirel bir gözle bakmanızı sağlıyor. Yani filmdeki her şeyi doğru olarak kabul etmekten ziyade 'Gerçekten doğru mu?' diye düşünüyorsunuz ki ben her olay, yada bilgi karşısında eleştirel bir tutumun faydalı olacağını düşünmekteyim.

     'Asla unutma! Korku farkındalığımızı yitirmemize neden olur, o da bizi birer korkağa çevirir.' repliği ile yazımı burada noktalıyorum.

     İyi seyirler.